Silikon kalıplama yöntemi Türkiye ve dünya özellikle prototip ve az sayılı teknik parça üretim için en çok tercih edilen uygulamadır. Kalıp malzemesi olarak silikonun (ya da yeni teknoloji esnek poliüretanların) kullanıldığı, kalıplarının döküm yöntemiyle imal edildiği bir üretim yöntemidir.
1970’li yıllardan bu yana düşük adetli seri üretim ve model kopyalama amacıyla kullanılmaktadır. Çok hızlı bir şekilde kalıp üretimi gerçekleştiğinden test amaçlı çalışan prototip imalat yöntemi olarak da kullanılmaktadır.
Silikon kalıplar düşük çekme değerleri (%0,1) ve yüksek detay yakalamaları sebebiyle genellikle heykeltıraşların modellediği eserlerin çoğaltılması amacıyla kullanılagelmiştir. Özellikle ters açılı parçaların alçı ve polyester kalıplarla üretilemediği durumlarda esnek silikon malzemesi kolay bir çözüm olmuştur. Esnek poliüretanlar ise çok daha fazla parça alındığı için az sayılı seri üretimlerde esnek poliüretanlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde prototip ve az sayılı seriler üretmek için, otomotiv, savunma sanayi, dayanıklı tüketim ürünleri, medikal sektöründe de çok sık kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. Özellikle savunma sanayi nihai ürünlerini silikon kalıplama yöntemi ile yapmaya başlamıştır.
Kalıplara çift komponentli poliüretan reçineler dökülerek teknik parça üretimi yapılmaktadır. Polyester bu konuda geçmişte yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ancak 80’li yılların sonlarına doğru malzeme teknolojisindeki gelişmelerle birlikte polyester malzemenin yerini teknik özellikleri daha üstün olan poliüretan döküm malzemeleri almaya başlamıştır. Böylece silikon kalıplama yöntemi diğer endüstriyel ürünlerin de üretiminde yer edinme imkânı bulmuştur.
Yüksek ısı dayanımı, dayanıklılık, kendinden sönme, şeffaf ve gıda uyumlu poliüretan reçineler tüm dünyada en çok tercih edilen hammadde olarak kullanılmaya devam etmektedir. Teknik parçalar için poliüretan reçineler kullanılmasının en önemli sebebi ise termoplastiklere eşdeğer hatta çok daha yüksek teknik ve mekanik özellikleri barındırmasıdır.
Silikon kalıplama diğer döküm kalıpçılığı yöntemleri gibi öncelikle bir master model imalatı ile başlamaktadır. Master modeller el işçiliği, 3 boyutlu yazıcılar, CNC tezgâhları veya hızlı prototipleme yöntemleriyle üretilebilirler. Eğer kopyalama amacıyla kalıp alıncak ise örnek parça master model olarak kullanılabilir.